Skip to main content

Werkboek

Voorwoord werkboek HRO

Voorwoord (scroll naar beneden voor lessen)

Wat hebben boodschappers in het oude Afrika, dichters uit de klassieke Arabische wereld, grote Griekse denkers, Middeleeuwse minstrelen, Afro-Amerikaanse activisten uit de jaren ’60 en ’70 en hedendaagse woordkunstenaars met elkaar gemeen?

Juist. Hun liefde voor taal, het vermogen om hun ideeën kort en krachtig op papier te zetten en (vaak) hun voorkeur voor een performance met een minimale audiovisuele ondersteuning. Spoken word lijkt iets nieuws, maar dat is het helemaal niet. Wel wint de kunstvorm de afgelopen jaren flink terrein, ook in Nederland.

Spoken word is kort gezegd de meest vrije vorm van poëzie. Anders dan bij bijvoorbeeld gedichten, is de schrijver niet gehouden aan een bepaald metrum. Anders dan bijvoorbeeld rapteksten, is de spreker niet gebonden aan een bepaald ritme.

Zo is spoken word binnen het terrein van het verwoorden van gedachten en gevoelens, de verzamelterm voor een bonte verzameling aan boodschappen, stijlen en technieken. In de komende acht weken, ga jij binnen deze kunstvorm op zoek naar jouw eigen manier om verhalen te vertellen.

Via oefeningen met onder andere alliteratie, metaforen, woordspelingen en verschillende rijmtechnieken werk je binnen dit keuzevak toe naar een individuele eindpresentatie die uiteindelijk voor de helft je cijfer voor het vak bepaalt. Dit is het spreekgedeelte. Het schrijfgedeelte, jouw uitwerkingen van de tussentijdse opdrachten en de ‘leesmap’ die je hiermee opbouwt, vormt de andere helft van je cijfer.

Tijdens de interactieve lessen leer je veel over de achtergrond van de woordkunst, kom je in aanraking met het werk van vele uiteenlopende woordkunstenaars en spijker je spelenderwijs je Nederlands bij. Creativiteit en originaliteit staan hierbij, van begin tot eind, voorop.

Binnen het vak is elke les een thema gekoppeld aan een techniek. Zo leer je niet alleen waar een goede tekst inhoudelijk aan dient te voldoen, maar ook hoe je deze in een gepaste vorm giet. De nadruk ligt hierbij op zowel het opstellen van deze tekst, als op het presenteren ervan. Zo komen tekst en techniek (inhoud en vorm, schrijven en spreken) allebei aan bod.

Bereid je voor op een wereld vol taalkunst, van eeuwen geleden tot aan eergisteren. Van mensen die heel ver hier vandaan pen en papier pakten en mensen die dat zeer dicht bij huis nog elke dag doen. Van hogere literatuur tot hiphop en alles daar tussenin, met als elke les een tekst van ongeveer 250 woorden als resultaat.

Heel veel taalplezier!

Werkboek keuzevak Spoken Word voor Hogeschool Rotterdam (© Derek Otte 2015 – 2024)

Les 1: Fantasiewezen – alliteratie
Les 2: Goede eigenschap, slechte eigenschap – metafoor
Les 3: Levenservaring – spreekwoord
Les 4: Frustratie – rijm
Les 5: Wereldprobleem – perspectief
Les 6: Ode aan – vrije opdracht
Les 7: Dromen en doelen – alle technieken
Les 8: Eindpresentatie (geen link)
Nawoord