Skip to main content

Biografie

Over mij – Veelzijdige verteller en productieve poëet

Een ultrakorte aankondigingstekst én persfoto’s, zijn hier te vinden.

Al jaren is Derek Otte een veelgehoorde naam in het Nederlandse poëzielandschap. De Rotterdammer is een grondlegger van de huidige spoken word-gemeenschap en één van de meest toonaangevende stemmen van een nieuwe generatie woordkunstenaars die hun verhalen voornamelijk middels voordrachten delen. Werk van zijn hand is afwisselend scherp en luchtig, maatschappelijk en persoonlijk, filosofisch en recht voor z’n raap. Van vlugge en vernuftige teksten op het podium tot korte ‘regeltjes en rijmpjes ’op Instagram. Het wel en wee van de grote stad, de gelaagdheid van onze identiteit(en), het bevragen van heersende opvattingen en de verhouding tussen het individu en de grote wereld, zijn belangrijke thema’s in zijn werk. Vaak introspectief, meestal met een knipoog, soms nietsontziend en altijd vanuit het hart. Sinds 2018 zijn de regels van Derek op de stadse schermen van Ocean Outdoor te vinden; in 2023 kwamen daar de schermen langs de Nederlandse snelwegen bij.

Van 2012 tot 2017 was hij de huisdichter van de populaire radiozender FunX. Voor 2017 en 2018 werd hij benoemd tot stadsdichter van Rotterdam. In 2015 richtte hij uitgeverij Rorschach op en bracht hij de dichtbundels Regelgeving (2015), TOFLOF (2017), Woorden zijn daden (2018), Miose (2020) en Aan de rand van Dromenland (2023) uit.

In 2022 en 2023 toerde hij met zijn eerste theatervoorstelling De tijd is om, door Nederland en Vlaanderen. In 2023 en 2024 reist hij met zijn voorstelling Tijd over door het land. Sinds 2015 doceert Derek zijn keuzevak Spoken word aan de Hogeschool Rotterdam. In opdracht staat hij niet alleen bekend om zijn gedichten en spoken word, maar ook om zijn wrap ups: ter plekke geschreven samenvattingen van diverse evenementen op rijm. Ook als voice over en presentator is Derek te boeken. De woordkunstenaar werkte tot nu toe samen met onder meer Albert Heijn, ASN Bank, Ben & Jerry’s, Breitling, Discovery Channel, ESPN, de KNVB, Nationale Nederlanden en Sparta Rotterdam. Meer van wat Derek zoal doet, staat hier. Een ultrakorte biografie/aankondigingstekst én persfoto’s, zijn hier te vinden. Samenwerken? Klik dan hier!

In mijn eigen woorden – Een struikelblok als startschot

Mijn naam is Derek Otte. Ik ben dichter en spoken word-artiest. Mijn liefde voor pen en papier is ooit geboren uit stotteren. Wat ik gesproken niet kwijt kon, lukte geschreven wel. Dat begon bij Toon Hermans en Tupac Shakur, twee van mijn grote helden. Het alfabet hielp mij door lange jaren van stiekem schrijven en weinig spreken heen. Woorden zouden nooit mijn werk woorden, dacht ik. Tót ik eind 2010 wat van mijn teksten online besloot te delen. Door fijne reacties, durfde ik in 2011 over mijn spreekangst heen te stappen. Na een eerste optreden, met knikkende knieën en klotsende oksels, volgde een wonderlijke rit langs heel veel verschillende podia. Door hard te blijven werken, heb ik van mijn passie uiteindelijk mijn beroep kunnen maken. Van optredens tot dichtbundels, van social media tot gedichten in de openbare ruimte en van moeilijke beginjaren tot m’n eigen theatervoorstelling… Ik ben er dankbaar voor. Taal is alles; alles is taal. Zelfstandig én in samenwerking met partijen die bij me passen, bereiken mijn woorden nog steeds de meest uiteenlopende mensen. Daar ben ik trots op. Ik schrijf niet alleen om m’n eigen gedachten en gevoelens te uiten maar ook in een poging de wereld om ons heen te vangen in taal. Ik hoop dat m’n werk weet te raken. Dat het een lach of een traan van herkenning op iemands gezicht weet te toveren, dat het lukt om iemand even stil te laten staan. Bij het moois en goeds in dit bestaan maar ook bij het slechts en lelijks in dit leven. Ik hoop dat de rit nog heel lang mag duren en ben steeds benieuwd naar de volgende bestemming. Onderweg deel ik mijn liefde voor taal graag met jongeren via workshops, lezingen en scholenbezoeken. Ik vertel ze mijn verhaal. Zolang mijn zinnen leven, heeft mijn leven zin.