Skip to main content

Les 7

Dromen en doelen – jouw favoriete taaltechniek

Introductie
Dromen en doelen, we hebben ze allemaal. Ze zijn groots en we laten ze onuitgesproken of  ze zijn klein en we zijn al bezig met de uitvoering ervan. Of van allebei een beetje. Zoals  bekend, vormt je leesmap (bestaande uit zes teksten) 50% van je eindcijfer voor dit vak. De  andere 50% wordt bepaald door jouw eindpresentatie. Die eindpresentatie wordt  beoordeeld door je docent, volgens het beoordelingsformulier dat je in de studiehandleiding  kunt vinden.

Vereisten eindpresentatie
– Een persoonlijke tekst, in de Nederlandse taal, van ongeveer 250 woorden
– Je eindtekst valt op de één of andere manier binnen het thema
– Vertel ons dus je droom/dromen of doel(en)
– Minstens één van de behandelde taaltechnieken komt terug in je eindpresentatie: kies welke je het tofst vond!
– Het vooraf uit je hoofd leren van je tekst is verre van een verplichting, wel maak je  hier de presentatie voor jezelf een stuk makkelijker mee!

Tips & trucs vooraf
• Maak gebruik van de mogelijkheid tot oefenen, deze les. Dit laat de tijd toe en je stelt  de klas en je docent in de gelegenheid om jou te voorzien van opbouwende kritiek.  Doe daar je voordeel mee!

• Negeer vooral de presentatietips waarvan je wéét dat je er niets mee kunt, omdat ze  gewoon niet bij je passen. Blijf jezelf. Dit kan het beste door jezelf op te nemen  (audio/video, op je kamer met de deur op slot) en de opnames te beluisteren en/of  te bekijken. Hierna weet je zelf waar je jouw presentatie kunt verbeteren!

• Inhoud en vorm: de inhoud bepaal je zelf, maak daar een duidelijke keuze in voor  jezelf. Voor de vormbepaling krijg je tips en trucs, waar je hieronder nog een  samenvatting van vindt.

• Voorbereiding: ken je eigen presentatiestijl en voel je lekker. Ken je tekst  (binnenstebuiten en achterstevoren) en trek kleding aan waar jij je prettig in voelt!

• Kom op tijd, dat scheelt een heleboel stress.

• Span/ontspan, drink water, haal rustig adem en focus je op je HAPPY PLACE !

• Presenteren is jouw energie gebruiken om anderen vanuit hun energie mee te  nemen in de jouwe.

• Tempo, volume, articulatie, intonatie, beleving en (waar het kan)  interactie/oogcontact. Meer is presenteren niet!

• Lukt het niet? Vraag je docent om meer uitleg!