BIOGRAFIE

wat ik zoal doe en deed

Veelzijdig en productief

Derek Otte (Rotterdam, 1988) schrijft versjes, verhalen en spoken word. Zijn spitsvondige pen kenmerkt zich door de uitdagende combinatie van toegankelijkheid en gelaagdheid. Liefde die niet helemaal lukken wil en het reilen en zeilen van de grote stad, vormen belangrijke thema’s in zijn werk. Hierbij wisselen scherpte, openhartigheid en humor elkaar in rap tempo af.

 

In 2010 begon de ex-stotteraar na twee mislukte studies met het voordragen van teksten die hij jarenlang voor zich had gehouden. Al gauw won hij een wedstrijd van podium/radioprogramma SPOKEN en hierna kwamen er meer verzoeken om op te treden. Sinds 2012 bekwaamt Derek zich in wrap ups: het ter plekke meeschrijven met evenementen om die vervolgens rijmend af te sluiten. 

 

Dit talent werd opgemerkt door radiozender FunX, waar Derek van 2013 tot en met 2017 huisdichter van het programma CritiX was. Dagelijks vatte hij de maatschappelijke discussies in deze show samen in rake teksten. Tussentijds debuteerde hij met zijn dichtbundel Regelgeving (uitgeverij Rorschach), die in 2017 werd opgevolgd door TOFLOF. In datzelfde jaar werd Derek verkozen en benoemd tot stadsdichter van Rotterdam (voor 2017 en 2018).

 

Ervaring met schrijven en spreken, deed Derek o.a. op door optredens in zowel Nederland als Vlaanderen. Zo maakte zijn werk eerder indruk op bijvoorbeeld ‘Nuff Said, Woorden Worden Zinnen en Mensen Zeggen Dingen. Partijen waar hij gedichten, spoken word, wrap ups en/of copy voor schreef, zijn ondermeer ASN Bank, Discovery Channel, Ben & Jerry’s en de KNVB.  Op televisie was hij ondermeer te zien bij DWDD, Jinek, De Nachtzoen en Tims ^ Tent: maar dan in een bungalow

 

Als docent van het door hem zelf opgezette en gedoceerde keuzevak Spoken Word, is Derek sinds 2015 verbonden aan de Hogeschool Rotterdam. Losse lezingen en workshops gaf hij aan scholieren, studenten en docenten van o.a. de Pabo Hogeschool Leiden, het ROC van Amsterdam, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2012 organiseert en presenteert hij het woordkunstpodium Paginagroots in Theater Rotterdam (voorheen Rotterdamse Schouwburg). 

 

Inmiddels heeft Derek Otte met zijn werk een bijzondere plek verworven in het Nederlandstalige letterenlandschap. Zijn woorden sieren verschillende gevels in Rotterdam en reiken tot in klaslokalen. Via Instagram genieten zowel zijn versjes als zijn video’s grote populariteit. Sinds 2018 is Derek ambassadeur van zowel stichting Lezen en Schrijven als het Familiehuis Daniël den Hoed.


Lichtelijk dichter. Dagdromer, nachtdier. Woordenschat, dadendrang. Weldoener, niet-slaper. Taalpurist. Gevoelschmensch, straatwijze knuffel-Nederlander. Voltijd-ADHD’er. Rotterdambassadeur met ochtendhumeur. Prettig gestoord product van de multiculturele samenleving. Trotse baardbezitter. Sneakerverslaafd. Fan van 2Pac, Tom Waits en Toon Hermans. MLK- en JFK-bewonderaar. Half mens, half toetsenbord, half pen en half papier. Geen rekenwonder. Fanatiek s
upporter van Sparta Rotterdam. Artiest en ondernemer. Taaldocent ook. Horror freak. Komt tot rust op Terschelling. Leeft volgens drie lijfspreuken: de zin van het leven, is er zin in hebben. Taal is alles, want alles is taal. Je wordt wie je wil zijn, door te blijven wie je bent. Meerdere wegen leiden naar dromen. Dat waren er vier. Zoals gezegd: Derek was altijd al beter in letters dan in cijfers. 

0