“Ik zei hem al, je moet niet zo (…)stoer tegen mij doen. Gewoon je (…)bek houden, weet je. Komt hij met allemaal tories, ditdat (dat is één woord, red.)! Ik zeg hem, je weet niet wie ik ben. Doe zo, ga je zien. Ik haal hele (…)leger voor je, ga je zien. Kijkt hij mij aan met die (…)domme hoofd van hem. Ik zeg ja, kijk zo. Je weet niet wie ik ben. Wie denk jij dat je bent?”

Waar gebeurd verhaal, gisteren opgevangen in de tram. Daarom haat ik het wanneer mijn telefoon uitvalt en de muziek plots verdwijnt. Opeens herontdek je dat er een buitenwereld bestaat, met mensen erin en zo. Mannen en vrouwen, die praten. Soms zo hard, dat iedereen kan meegenieten. Bovenstaande monoloog, ving ik op uit de mond van een vrouw. Geen meisje, gewoon een vrouw. Een jonge vrouw.

Een jonge vrouw waar ik, mocht ze haar grote mond dicht houden, van zou denken dat ze best lief is. Ook nog. Maar er was niks liefs aan, integendeel. Gelet op haar taal, was ze eerder helemaal d’r af. He-le-maal. D’r af. Dat er zo’n schuttingtaal uit zo’n meisje kan komen, ik ben er nog steeds van onder de indruk. Helaas is dit verre van het eerste incident waar ik getuige van ben, als het gaat om deze problematiek. Want problematisch, dat is het. Zonder twijfel.

Welke issues je ook hebt, hoe groot jouw gekwetstheid of beschadiging ook is en hoe je die ook probeert te verdoezelen met stoere taal: het is gewoon schandalig. Vrouwen praten niet als mannen, klaar. Los van de discussie hoe stoer mannen zijn die zich zo uitlaten in het openbaar. En over uitlaten gesproken: daar hebben we honden voor. Daar hebben we geen honds taalgebruik voor nodig.

Schreeuw lekker over je gebroken nagel, roddel over je vriendinnen die kapsones hebben of praat minstens over je leuke klasgenoot. Praat anders over hoe leuk Ibrahim Afellay is. Of over schoenen, handtassen en nieuwe sandalen of open schoenen met sleehakken. Ik weet dat die weer helemaal in zijn, nu het voorjaar is. Alsjeblieft. Doe dat.

Andere mensen weten niet wie jij bent, ditdat. Wij weten ook niet wie een ander denkt dat hij of zij is. We willen ook niet weten wat een ander gaat zien omdat hij –wij weten niet hoe- stoer heeft gedaan. Doe gewoon normaal. Gedraag je. Minstens in het openbaar. Of laat je baard staan en ga bier drinken.

Vrouwen die praten als mannen zijn woest onaantrekkelijk. Manwijven. Kunnen ze er lief uitzien, ditdat. Kan gewoon niet. Zo praten, kan gewoon niet. Vind ik.

0