Link naar audio: hiero!

“Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Zij. Zelden vrij van een vergrootglas, pasklaar handelen als omstandigheden dat vaak niet vragen maar het roepen, gillen, smeken. Taalbarrières verdwijnen in hulpkreten.

Ongeluk maakt geen onderscheid, dichtbij huis of ver van hier. Schier onmogelijke pogingen om een ander te ontlasten, in het klein of in het groot. Van een luisterend oor, zij, tot een schouder of die kop erbij in schrijnende situaties van leven of dood.

Brede rug en stalen zenuwen, oog voor wat er moet gedaan. ’t Is geen beroep, het is een roeping, zij staan voor medemensen met verdriet of in paniek. Professioneel maar niet plichtmatig: zonder een hart dat hulp klopt, gaat het niet.

Willen redden met de kans dat zij hun eigen leven kwijtraken. Of dingen horen of dingen zien die ze van hun leven niet meer kwijtraken. Op klaarlichte dag, in het holst van de nacht; luttele minuten die soms uren kunnen lijken. Gevaar en geluk liggen dicht bij elkaar, zolang zij niet onder de druk bezwijken.

Ondankbaar kan het wezen; omstanders opgefokt. Fracties van seconden in de race tegen de klok. Precies op tijd of net te laat, dat schuldgevoel -onterecht!- als helpen niet meer gaat… Recht tegenover die gevallen waarin -als zij er niet waren geweest- Iemand er stukken slechter aan toe zou zijn of niet eens meer had geleefd.

Zij… Heldhaftigheid voorbij. Wondermedemogelijkmakers, eigenbelang opzij. Van opschepperij geen sprake, vaak blijven de bakken met verhalen potdicht. Ze vechten tegen vele soorten duister maar zelf schuwen ze het spotlicht. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat ze dagelijks moed tonen die haast niet van deze wereld is.

Vandaar vandaag een kleine blijk van waardering, een korte ode zelfs misschien. Al hoopt ondergetekende jullie nooit meer van dichtbij in actie te hoeven zien. Maar mocht zo’n moment weer komen, gaat het allemaal helemaal mis, ben ik zoals zovelen dankbaar… Dat er hulpverlening is.”

0