Biografie

Toveren met taal, dat is waar hij zich mee bezighoudt. Derek Otte (Rotterdam, 1988) schrijft en spreekt. Soms op rijm en soms ook niet. Verder stotterde hij vroeger, maakte hij na het VWO nooit een opleiding af en krabbelt hij per maand minstens twee notitieboekjes vol. Ook servetten, kassabonnetjes en memo’s moeten het ontgelden. Hij bewaart het papieren materiaal in verschillende schoenendozen. Verkeren pen en papier onverhoopt niet in zijn buurt, laat Derek via het toetsenbord of touch screen zijn gedachten de vrije loop. Vanuit een persoonlijk gevoel van urgentie of -geheel volgens afspraak maar toch met een eigen twist- in opdracht.

STIJL
Met het hart op de tong vertelt hij verhalen over voorspoed en verdriet in het leven, de smeltkroes waarin we leven en zijn grote liefde: Rotterdam. Messcherp, glashard of juist met een dikke knipoog. Door middel van spoken word, versjes en korte verhalen toont Derek een ontzettende veelzijdigheid en productiviteit. De invloed van hiphop is middels metaforen, punch lines, woordgrappen en beeldspraak steevast aanwezig in elke zin die zijn pen of toetsenbord verlaat. Derek schrijft in een eigenzinnige en eigentijdse stijl over alles wat hem bezighoudt. In zowel Nederland als Vlaanderen maakt hij vooral furore met live dichten: het ter plekke rijmend samenvatten van een evenement om dat vervolgens knallend af te sluiten. Inmiddels staat hij een slordige 250 keer per seizoen op het podium.

2010 – 2015
Zijn boodschap verbindt en boeit sinds 2010 een zeer diverse, overwegend jonge en nog altijd groeiende groep mensen. Via social media en een lange lijst aan optredens, speelde hij zich in 2012 in de kijker bij radiozender FunX. De voorbije jaren schreef hij zo’n 150 stukken als huisdichter van dat station. In 2013 werd zijn verhaal Rof opgenomen in Vers #1, een verhalenbundel met werk van diverse Rotterdamse schrijftalenten uit de SKVR Topklas. In 2014 werd zijn talent opgemerkt door Endemol/Talent Kitchen, waar hij z’n handtekening onder een boekingsovereenkomst zette. In 2015 was hij verschillende keren op televisie te zien, onder andere bij De Wereld Draait Door, Jinek, De Nachtzoen en in de RTV Rijnmond-documentaire Het Geheim Van Middelland. Tevens verzorgde hij in 2015 samen met andere artiesten de opening van TEDx Rotterdam. In september van dat jaar verscheen zijn inmiddels succesvolle debuutbundel Regelgeving bij Uitgeverij Rorschach, die hij samen met goede vriend en collega Manu van Kersbergen oprichtte.

2016
Sinds april van dit jaar siert werk van deze jonge Rotterdamse dichter de vertrek- en aankomsthal op Rotterdam The Hague Airport. Verder mocht Derek uit eigen werk voordragen op de Nationale Dodenherdenking in Rotterdam. Hij verscheen in de documentaire Roets in Rotterdam, schonk in opdracht van Cruise Port Rotterdam een gedicht aan het ms Koningsdam en overhandigde samen met Mai Elmar en burgemeester Aboutaleb de sleutel van de stad Rotterdam aan de kapitein van het grootste cruise schip ter wereld, het ms Harmony of the Seas. Voor de gelegenheid schreef hij zijn eerste Engelstalige gedicht, dat sindsdien aan boord te lezen is. Voorts begon Derek in 2016 met de voorbereidingen voor zijn tweede dichtbundel, TOFLOF.

TALENT EN ONDERWIJS
Om ander jong schrijftalent een kans te bieden, startte Derek in 2012 het literaire podium Paginagroots. Inmiddels heeft dat evenement, in samenwerking met de Sichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, een vaste plek in de Rotterdamse Schouwburg veroverd. Het publiek is minstens zo divers als de line up, jong literair talent staat keer op keer garant voor kwaliteit, het programma staat bol van de variatie en samen delen artiesten en publiek maandelijks een lach en een traan. Voor veel andere schrijvers en dichters is Paginagroots een springplank gebleken.

Naast talentontwikkeling, heeft Derek ook zelfexpressie in het onderwijs hoog op de agenda staan. Als workshopdocent voor onder andere Nowhere, SKVR en Rubin, geeft hij regelmatig les in onder andere creatief schrijven, podiumpresentatie en social media. In oktober 2015 begon hij als docent aan de Hogeschool Rotterdam, waar hij sindsdien het door hem zelf opgezette vak Spoken Word geeft.

Derek Otte. Lichtelijk dichter. Dagdromer, nachtdier. Woordenschat, dadendrang. Weldoener, niet-slaper. Taalpurist. Gevoelschmensch, straatwijze knuffel-Nederlander. Voltijd-ADHD’er. Rotterdambassadeur met ochtendhumeur. Prettig gestoord product van de multiculturele samenleving. Trotse baardbezitter. Sneakerverslaafd. Fan van 2Pac, Tom Waits en Toon Hermans. MLK- en JFK-bewonderaar. Half mens, half toetsenbord, half pen en half papier. Supporter van Sparta. Artiest en ondernemer. Taaldocent ook. Horror freak. Komt tot rust op Terschelling en in Marokko. Leeft volgens drie lijfspreuken: de zin van het leven, is er zin in hebben. Taal is alles, want alles is taal. Je wordt wie je wilt zijn, door te blijven wie je bent. Meerdere wegen leiden naar dromen. Dat waren er vier. Derek was altijd al beter in taal dan in rekenen. 

Delen dan!

    Leave a Reply