Op het evenement Morgen Vandaag van de ASN Bank was ik de gehele dag aanwezig om aantekeningen te maken. Op verschillende locaties op het Westergasterrein in Amsterdam, tekende ik op wat de aanwezige sprekers zeiden. Aan het einde van de dag, had ik een uurtje voor mezelf om onderstaande samenvatting te schrijven. Het was een mooie dag, klik hier voor een verslag!MORGEN VANDAAG

Op deze bol wil ik aarden, maar de aarde staat bol… Van ongelooflijk onrecht, mijn hoofd slaat op hol als ik denk aan alles wat er mis was, is en vrij zeker nog gaat zijn. Ik maak me geen illusies, mijn invloed hier is klein. Vóór mij was er ellende en het zal er na mij zijn. De wereld is een poel van problemen, puin en pijn. In je eentje kun je niks en je bent sowieso te traag, want dacht je tijd genoeg te hebben… Blijkt morgen plots vandaag.

Ja. Afbreken is vaak makkelijker dan opbouwen. De armen over elkaar veiliger dan handen uit de mouwen. Ontkennen kost minder energie dan oplossen en misschien… Maakt wegkijken je vrolijker dan onder ogen zien. Wellicht is er wel licht aan het einde van de tunnel maar, raken we van binnen buiten zinnen. Halen we de M van machteloosheid af omdat we niet weten waar te beginnen.

En beginnen is simpel… Wij hebben keuzes gekregen. Wij kunnen kiezen. Dat is welvaart. Dat is een voorrecht. Wij kunnen kiezen… Voor, recht.

Wij zijn de werkende kinderhanden, het wapengekletter, de vluchtelingenstromen en de ontbossing. Er zijn geen problemen, er zijn mensen. Maar wij zijn ook de oplossing. We zijn de vloek en de zegen, de zon en de regen, de tegenslag en voorspoed, overwinnen OF verliezen. Het hangt namelijk allemaal af, van de routes die we kiezen.

Wie betaalt, bepaalt, zo werkt de wereld in zekere zin. Wie bewust besteedt maakt daarmee dus al een nieuw begin aan een beter bestaan. Voor onszelf en vele anderen, iedereen heeft er iets aan. Bewustzijn is een keuze, wie beseft dat het anders moet. Kan financieel ondersteunen, al het goede dat een ander doet. Men noemt geld het slijk der aarde maar het kan juist een blijk van waarden zijn, puur als doel blijkt het al jaren niet te werken. Maar als middel is het ideaal om positieve idealen te versterken. Je kunt de wereld tonen dat elke dag een nieuwe kans is of tijd verspillen met gewoon maar roepen dat het te laat is. Goed nieuws voor spaarders: kiezen is in de basis, gratis.

Kies voor vrijheid en compassie of hebzucht en angst, langs lijnen wat enkel onszelf van PAS KOMT of met een ethisch KOMPAS. Ik bedoel… Waarom zou dit een samenleving heten, als we niet samen moeten leven. Waarom is onze omgeving niet iets waar we om zouden, moeten, geven? De meerderheid is minder bedeeld dus als de minderheid wat meer zou doen… Schrijven we toekomst, in plaats van geschiedenis, scheppen we een verschil tussen LATER en TOEN. Alléén kunnen we weinig, maar we staan samen met een ieder die gelooft in… Het VERSTAND gebruiken maar het GEVOEL volgen, ik zeg altijd: heb er een HART/HOOFD in.

Wie hoop heeft, zolang het hart klopt. Zorgt dat de droom leeft, nadat ons hart stopt. Ik zeg het hardop. Wie hoop heeft, zolang het hart klopt. Zorgt dat de droom leeft, nadat ons hart stopt. Onze tijdelijkheid is onvermijdelijk, hoe zeer we ook anders zouden willen. Maar je doet goed omdat we onderdeel zijn van iets véél groters dan de som van alle verschillen tussen mij… En u… En u… En u… En nu…

Vraag ik u: waarom was u hier vandaag en… Wat zijn de plannen voor morgen? Hoe u de wereld gister wilde zien, is dat ‘m ook geworden? Mist u soms de motivatie of het lef in deze tijd. Om te staan voor uw principes, bent u soms de richting kwijt, kijk even om u heen. En weet: iedereen ZIT toevallig op een stoel nu maar samen staan we nooit alleen. Al gaat het stap voor stap en niet zo snel als u verwachtte… Zet u soms een stap vooruit en daarna twee naar achter. Is het vijf voor twaalf soms en verdwaalt u in gedachten, acht u zichzelf niet bij machte om pessimisme te ontkrachten… Ik hoop dat u doorzet, want al gaat het soms traag… Ik wens u en de wereld, een goedemorgen. Vandaag.

0