Omdat je het waard bent. Bitch.

Geplaatst op & onder categorie Knipoog, Samenleving.

4015509_460s_v2 2

Op wie denk je indruk te maken? Jij daar, met die laarzen aan. En die jas. En dat handtasje. Jij. Met dat kunstwerk tussen je schouders. Op je nek. Dat portret, waar Picasso nog een puntje aan zou kunnen zuigen. Dat doek vol verf, waar je gezicht kennelijk achter zit. Jij. Met die Bubblicious. Waar je met open mond op zit te kauwen.

Kijk, nu staat ze op. Richting de metrodeuren. Bij Beurs eruit. De Koopgoot in. Kijken. Langer kijken. Nog meer kijken. Maar niet kopen. Want geld, dat heeft ze niet. Maar kijken kan ze! En lopen ook. Paraderen. Met de borstjes vooruit en de lipjes getuit. Een vastberaden blik in haar ogen. Niet te blij natuurlijk, boos blijven. Stoer doen. Alles doen voor aandacht. En als je dan aandacht krijgt, doen alsof je er niet op zit te wachten. Zo hoort dat. Heel goed.

Ze voelt iets trillen. In haar linkerjaszak. Ze kijkt. Het is de BB. Waar ze op kosten van papa gebruik van kan maken. Het rode lampje knippert. Ping! Ze leest. Vakkundig, want het D’tje mag niet zomaar in een R’etje veranderen. Mensen moeten natuurlijk wel geloven dat ze het druk heeft op dit moment! Even kijken. Weer zo’n sukkel. Via Hyves opgeduikeld. Of op vrijdagavond, op de Korte Lijnbaan? Ze weet het zelf niet meer. Ze leest.

Of ze zin heeft om een rondje te rijden. Even kijken, was dit nou die dunne jongen met die Q8? Of die wat dikkere, met een CLS. Wacht, het was die voetballer. Nee, wacht. Het was die jonge ondernemer. Die een eigen business had. Straatapotheker, of zoiets. Hij draaide vooral nachtdiensten. Voor een goed salaris. Da’s echt een schatje! Ze laat hem nog vijf minuten wachten. Eerst haar vriendinnen op de hoogte stellen.

Ze belt eerst haar allerbeste vriendin op. Geen gehoor. Dat klopt! Zij had vandaag een date. Met een vriend, van de neef, van een oud-collega. Ze kennen elkaar erg goed. Al zeker een maand. Ze vond hem erg leuk. Ze waren samen naar de film geweest. En daarna had hij haar hele menu bij de KFC betaald. Echt een goeie jongen! Maar goed. Ze neemt niet op. Geeft niet.

Ze belt haar beste vriendin. Die neemt op. Ze reageert enthousiast. Haar advies: ‘Blijf in de auto. Of ga met hem mee naar huis. Ik heb gehoord, dat je tante in de stad loopt. Met je moeder. Pas op! Ik moet gaan, veel plezier!’ Dat is pas een goeie vriendin. Want stel je voor, dat iemand erachter komt! Goed. Even terugpingen. Over vijf minuten, bij de parkeergarage onder Schouwburgplein. Die uitgang aan de achterkant van de bioscoop. Mooi. Nog even het toilet in bij de McDonald’s. Make-up checken. Parfum spuiten. Want ware schoonheid, komt uit een potje. Of een flesje.

Ware schoonheid, meet je af aan het aantal jongensnamen in je telefoonlijst. Ware schoonheid, zit van buiten. Het zit in kleding. Merkkleding. Die je gekregen hebt van je losse contacten. Omdat je zo lief lacht. Omdat je er zo modieus uitziet. Omdat de kennissen die jij erop na houdt, denken met wat tussen hun benen zit. En omdat jij jouw benen niet over elkaar weet te houden. Ware schoonheid. Laat me niet lachen.

Draag zevenendertig designerjasjes over elkaar, trek achttien paar pumps aan, loop driemaal daags Sunday’s plat, vindt negen jongens die gek genoeg zijn je te versieren met cadeautjes die een waarde kennen van een gemiddeld maandsalaris van iemand met een 48-urige werkweek, doe stoer met vierenveertig paar Gucci-laarzen en gooi achtennegentig  Louis Vuitton-tassen over je schouder, verf je gezicht beige, gebruik je Chanel-blush en je naturel lipgloss. Boetseer die bek, met alle dure dingen die je kunt verzinnen. En blijf goedkoop. Ik respecteer mannen die vrouwen geen hand willen geven, maar bij jou vind ik het zonde. Jij vraagt namelijk om een platte.

Ware schoonheid, is met een bepaalde mate van zelfrespect door het leven gaan. Ware schoonheid, is op eigen kracht iets van je leven maken. Met jouw talent, op jouw niveau. Ware schoonheid, is het benutten van je kansen. Studeren. Werken. Voor jezelf zorgen. En je familie. Je eigenwaarde boven verkeerd gedrag van je vriendinnetjes plaatsen. Ware schoonheid, zit van binnen. Het cliché klopt.

Aan de buitenkant is het hoogstens te zien aan een verzorgd uiterlijk. En, nog belangrijker, een uitstraling. Vanwege dat laatste, zijn knappe meisjes dus niet altijd mooi. Want een uitstraling komt van binnenuit. Klasse kun je niet kopen. Dat zit ‘m in opvoeding, zelfredzaamheid, principes en overtuiging. Ik houd van nette meisjes. En dat ben jij net niet, zeg maar. Ware schoonheid is doelgericht door het leven gaan, ambities hebben. Ware schoonheid, is inhoud hebben. Respect hebben voor je achternaam. Voor je ouders. Voor je lichaam.

Ware schoonheid is het tegenovergestelde van blind materialisme. Jouw hele act werkt bij mij dus niet. Niet meer. Want ik ga niet schijnheilig doen en beweren dat ik me nooit heb laten afleiden. Of verleiden. Gelukkig ben ik volwassen, nu. Ik zie nu je aasgierenmentaliteit. Die geldbelustheid. En samen met je losse zeden en je -volkomen misplaatste- arrogante uitstraling, maakt jouw verschijning dat ik mijn laatst genuttigde maaltijd omhoog voel komen. Bah.

Ik geloof inmiddels, dat ‘vrouwen’ zijn onder te verdelen in ‘dames’ en ‘wijven’. En dat is goed om te weten, in de grote stad. Mijn moeder heeft mij respect voor ‘de vrouw’ bijgebracht. Door hoe mijn zusjes zich ontwikkelden, dacht ik altijd dat mijn moeder gewoon gelijk had. Tot ik in contact kwam met andere vrouwen. Meisjes. Ondertussen ben ik erachter, dat mijn moeder al die tijd eigenlijk doelde op respect voor ‘de dame’. En ik respecteer dames, allemaal. Maar wijven? Alsjeblieft.

Het aantal wijven groeit, gestaag. Het ergste vind ik dat sommige mannen het onderscheid niet meer kunnen maken. Die gaan dames aanspreken en behandelen, zoals ze dat bij wijven gewend zijn. Hierdoor denken dames weer, dat alle mannen hetzelfde zijn. Welnu. Ik wil alle mannen (over het onderscheid binnen deze groep, schrijf ik een volgende keer) en dames, de volgende kunstwerken van respectievelijk 2Pac, Masta Ace, Kanye West en Jay-Z aanraden. Ter leering ende vermaack. Welkom in de wereld van dames en wijven. Sisters en bitches.

Voor wie zich nu aangevallen voelt, het spijt me. Ik schrijf nu eenmaal. Omdat je het waard bent. Bitch.

Delen dan!

    Leave a Reply